Aanvaltriggers zijn situaties die bij sommige mensen met epilepsie een aanval kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld gemiste medicatie, slaaptekort, cafeïne of stress. Maar ook hormonen dus. Ken jij jouw epileptische triggers?
Verrassend genoeg kan de menstruatiecyclus van een vrouw ook een van de vele epileptische aanvaltriggers zijn. Hoe voelen jullie je vóór en tijdens de maandelijkse periode? Wat is nu het verband eigenlijk tussen hormonen en epilepsie?
Mijn verhaal over hormonen en epilepsie.
Ja. Dat onderwerp inderdaad. Dat ongemakkelijke, niet vaak besproken onderwerp in combinatie met epilepsie.
Mnestruatie wordt vaak als een taboe onderwerp gezien en dat is jammer. Helemaal als het gaat om een combinatie tussen aanvallen en deze maandelijkse periode. Hopelijk komt hier snel verandering in. Zoals ik al eerder heb gezegd weet ik dat ik niet de enige vrouw ben die hier last van heeft en naar mijn mening is het dan ook belangrijk dat hier meer aandacht aan besteed wordt.
Dan nu mijn verhaal: wanneer er een verandering in hormonen gaat plaatsvinden zoals met de menstruatie ervaar ik een toename in mijn aanvallen. Die tijd van de maand is klote. Er is dan sprake van een flinke toename in mijn aanvalsactiviteit.
Een ongegeneerde gast die dan binnenstormt en zich elke maand helemaal thuis voelt bij ons dames. Soms voelen we ons slaperig. Soms hebben we last van buikpijn, of zijn… om het beleefd te zeggen chagrijnig. Daarnaast speelt de toenemende vermoeidheid ook een grote rol. Standaard heb ik maandelijks met de menstruatie periode last van mijn epilepsie. Tot zelfs een week van te voren! Dit kan dan weer te maken hebben met de ovulatie periode.
Lang heb ik het vreemd gevonden dat dit de enige keer is dat ik (ver) van te voren weet dat de kans dan groot is dat ik last krijg van mijn epilepsie. Een soort van vast moment eigenlijk. Het leek me dan ook interessant om te onderzoeken wat nu het verband is tussen de menstruatie en epilepsie. Ik zocht onvermoeibaar door totdat ik een antwoord kreeg. Uiteindelijk ben ik tot een conclusie gekomen en die conclusie is dat het ook een naam heeft, namelijk: ‘ catameniale’ epilepsie (Nee, dat heeft dus niks met katten te maken). Zodoende besloot ik dan ook om deze trigger aan mijn lijst met aanvaltriggers toe te voegen. Het klinkt misschien gek maar ergens was ik ook wel blij met het feit dat het ook een naam had.
Deze aandoening is een subgroep van epilepsie, waaronder vrouwen van wie de aanvallen worden verergerd door hun menstruatiecyclus. Vrouwen met catameniale epilepsie zijn ongewoon gevoelig voor hormonale veranderingen.
![](https://www.visieopepilepsie.nl/wp-content/uploads/2022/12/kat.png)
Wat is “catameniale epilepsie”?
Laten we dit wat verder uitsplitsen. Een vrouw met dit type epilepsie kan alleen epileptische aanvallen rond de menstruatie ervaren of je ervaart juist een toename ervan. Voor of tijdens de menstruatie en zelfs tijdens de ovulatie.
“Menstrueel gerelateerde hormonale fluctuaties in oestrogeen en progesteron liggen ten grondslag aan de patronen van catameniale aanvallen. Oestrogenen vergemakkelijken aanvallen, terwijl progesteron beschermt tegen aanvallen. – epilepsie. com
Studies suggereren dat catameniale epilepsie wordt gezien bij ongeveer 42% van de vrouwen met epilepsie.
Ik weet dat het een lastig onderwerp kan voelen of lijken om te bespreken, maar het is het beste om niet terug te deinzen voor elke kwestie die met epilepsie te maken heeft.
Ik heb dus ook catameniale epilepsie. De aanvallen die ik doormaak voor en tijdens de menstruatie zijn (op zijn zachtst gezegd) vervelend en frustrerend bovenop de buikpijn en uitputting.
Hoe je het beste met je menstruatie en epilepsie kan omgaan:
- Drink veel water om gehydrateerd en energiek te blijven
- Zorg voor voldoende rust om de energie van mijn lichaam en hersenen te herstellen
- Beperk stressvolle activiteiten en situaties om epileptische aanvallen te voorkomen
- Doe rekoefeningen om stress, spanning en pijn te verlichten
- Drink thee (zonder cafeïne). Persoonlijke favorieten: gemberthee en kamillethee) voor ontspanning en herstel van de darmen. Helpt goed tegen de buikpijn
- Luister naar kalmerende en ontspannende muziek om stress of angst te verzachten
Zelfs als het gaat om de moeilijke onderwerpen, spreek je uit! Laten we aan de wereld zien dat we sterk zijn ongeacht welke uitdaging we aangaan.
Liefs,
Charlotte
Wil je meer weten over mijn leven met epilespie en mijn visie? Registreer je dan eenmalig via onderstaand formulier.
Geef een reactie