Epilepsie en slaap: 7 bruikbare Tips!

Onlangs heb ik een gastblog geschreven over Epilepsie en slaap voor de website ‘Rustige Nacht‘. Deze wordt ergens in deze maand gepubliceerd.
Dit artikel is een samenvatting ervan met de belangrijkste highlights uitgelicht! Ik zou zeggen neem alvast eens een kijkje op hun website want ze hebben veel artikelen over dit onderwerp en handige tips 🙂 Meer informatie vind je hier

Mijn verhaal over epilepsie en slaap

Epilepsie en slaap hebben vaak een nauw verband met elkaar. Hoe dat zit, ga ik jou in deze blog uitleggen. Het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit van je slaap een grote invloed heeft op epilepsie. Datzelfde geld voor medicijnen en de bijbehorende  bijwerkingen.

Deze bijwerkingen kunnen omstandigheden veroorzaken die het moeilijker maken om in slaap te vallen of te blijven slapen. Hieronder 7 bruikbare tips wat kan je doen om beter in slaap te vallen
Ik voel mijzelf veel productiever, dat komt omdat ik goed uitgerust ben. Deze tips wil ik vandaar graag met jullie delen.

Een stabiel slaapritme verkleint de kans op epileptische aanvallen

Goed slapen is belangrijk. De reden waarom ik dit zeg, is omdat een kortdurend slaaptekort juist een aanleiding kan zijn voor een toename in het aantal aanvallen. Dit is de reden dat ik een vast slaapritme aanhoudt en hierin niet teveel afwissel.

Aandacht hebben voor een goed slaapritme is niet alleen belangrijk voor je nachtrust moor ook voor je dagelijkse functioneren. Wanneer je moe bent krijg je eerder last van sombere gevoelens, extreme vermoeidheid of ga je piekeren

Laat dit nou net triggers zijn die de kans op epileptische aanvallen vergroten. Uit eigen ervaring kan ik jullie daarom de tips geven om een vast slaappatroon aan te houden. Hier heb je zowel ’s nachts als overdag profijt van!

 

Medicijnen voor epilepsie die slaap kunnen beïnvloedden

Zoals ik al eerder aangaf, kunnen ook medicijnen voor epilepsie de slaap beïnvloeden. Hier heb ik zelf ook ervaring mee. Door mijn medicijnen kan ik soms overdag slaperig zijn of juist ‘s nachts wakker blijven.

Wat ik wel eens als advies van de neuroloog heb meegekregen is om de juiste dosis op de juiste tijdstippen in te nemen. Hierdoor neemt de kans op een epileptische aanval af.

Epilepsie kan je slaap dus beïnvloedden en vermoeidheid of een gebrek aan slaap kan een domino—effect veroorzaken. Dit verhoogt de kans op epilepsie aanvallen en dit is weer op zijn beurt niet goed voor je geheugen en algemeen welzijn.

Wat ik dus voortaan doe is alle mogelijke manieren uitproberen die bekend staan om een goede nachtrust vergroten. Gelukkig helpen slapen en stress tips van Rustige Nacht hierbij. Dit kan ik overigens ook mensen zonder epilepsie aanraden.

Kun je een epileptische aanval ‘s nachts krijgen?

Hoe goed je je ook voorbereid, helemaal voorkomen doe je het natuurlijk nooit. Zelfs ik niet want ik heb zowel overdag als s’ nachts last van epileptische aanvallen. Ja, dus ook tijdens mijn slaap.

En wanneer komen deze epileptische aanvallen het meest voor? Veelal treden deze epilepsie aanvallen en slaapproblemen bij mij op tijdens de overgang van wakker worden naar lichte slaap, maar ook in de lichte slaap zelf.

Dit is opvallend omdat een standaard EEG onderzoek meestal juist aantoont dat het vaker voorkomt tijdens een diepe slaap. De droomfase daarentegen onderdrukt juist weer epileptische activiteit. Opmerkelijk genoeg zijn er dan bijna nooit aanvallen.

De relatie tussen epilepsie en depressie

Misschien weten veel mensen dit niet, maar mensen die last hebben van epilepsie hebben een verhoogde kans om depressief te worden. Veelal gaat dit in samenhang met een verstoord slaappatroon.

De stress uit het dagelijkse leven, nemen veel mensen dan mee naar bed wat leidt tot verontrustende gedachten. Hierdoor hebben ze moeite om in slaap te vallen of vinden ze het lastig om ‘s nachts door te slapen.

Hierdoor creëren ze een vicieuze cirkel. Overdag zijn ze vermoeid en ‘s nachts kunnen ze niet slapen. We zeiden al dat vermoeidheid de kans op aanvallen laat toenemen.

Wat kun je doen als je epilepsie hebt en beter wilt slapen? 7 Tips

Slaap is soms een echt probleem voor mij, vooral als ik me gestrest voel of als ik ’s avonds moet werken. In het begin wist ik ook niet zo goed wat ik daarmee aan moest, maar ik heb mijzelf enkele trucs aangeleerd.

Zo heb ik geleerd om (1) nooit naar bed te gaan voordat ik me slaperig voel. Waarom zou ik dat doen als ik toch niet kan slapen? Mocht ik eenmaal op bed liggen en niet binnen een half uur in slaapvallen, dan zet ik een slaapmasker op.

Wat ook een goede tip is, is om (2) koffie en alcohol te vermijden voor het slapen gaan. Net als (3) niet te lang staren naar een beeldscherm en het eten van een zware maaltijd voordat je gaat slapen.

Andere tips die ik je kan geven is om te (4) ontspannen voor het slapen gaan. Maak (5) ’s avonds  een wandeling en zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Zet bijvoorbeeld je raam open voor wat extra frisse lucht!

(6) Zet een slaapmasker op. Zo val je eerder in slaap en je slaapt dieper. Zelf maak ik gebruik van de tempur slaapmasker en ik kan deze van harte aanbevelen want deze blijft goed zitten en geeft goed druk op je ogen.

Maar de beste tip blijft toch om een (7) regelmatig slaapritme aan te houden en elke dog op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Probeer dit op zijn minst een week, want mij helpt het enorm om beter te slopen.

Welke conclusie kunnen we trekken over epilepsie en slaap?

De relatie tussen epilepsie en slaap kan sterk zijn. Alhoewel ik wel denk dit ook weer persoonsgebonden is. Ik kan er veel last van hebben, maar bij anderen kan dit weer anders zijn. Wellicht hebben zij er helemaal geen of juist weinig last van.

Handig is als je veel last hiervan hebt om dit een keer met je arts/neuroloog te bespreken. Die kan je altijd tips meegeven! Indien nodig kan er een onderzoek gestart worden middels een slaap — EEG. Meer informatie hierover? neem een kijkje op de website van Epilepsie NL!  daar staat alles mooi samengevat en goed uitgelegd.

Hopelijk heb ik jullie wat meer inzicht kunnen geven in de wereld van epilepsie en slaap. Hoe deze twee verbonden met elkaar zijn en heb je wat bruikbare tips gekregen om zoveel mogelijk aanvallen te voorkomen.

Liefs, Charlotte

Blogger over mijn leven met epilepsie


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Epilepsie en slaap: 7 bruikbare Tips!”

  1. […] regelmatig te eten en voldoende te slapen. Onthoud dat alcohol een trigger kan zijn voor epileptische aanvallen. Het kan jouw medicatie ook […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *