Wat is epilepsie?

Epilepsie is een neurologische aandoening die zich kenmerkt door terugkerende aanvallen. Deze aanvallen worden veroorzaakt door een plotselinge, overmatige ontlading van elektrische activiteit in de hersenen. Deze neurologische aandoening komt voor bij ongeveer 200.000 mensen in Nederland en kan op elke leeftijd ontstaan.

Er zijn verschillende soorten epileptische aanvallen. De meest voorkomende is de focale aanval, die begint in één deel van de hersenen. Hierbij kan bijvoorbeeld sprake zijn van stuiptrekkingen, verkramping van spieren, verwardheid of bewustzijnsverlies. Daarnaast zijn er gegeneraliseerde aanvallen, waarbij de hele hersenen betrokken zijn. Hierbij kan er sprake zijn van stuiptrekkingen, verkramping van spieren, bewustzijnsverlies en soms zelfs incontinentie of bijten op de tong.

Epilepsie kan worden behandeld met medicatie. Bij ongeveer 70% van de mensen met epilepsie helpt dit om de aanvallen te controleren. In sommige gevallen kan er ook voor worden gekozen om een operatie uit te voeren om de oorzaak van de epilepsie weg te nemen.

Mensen met epilepsie zoals ik moeten vaak extra voorzorgsmaatregelen nemen. Zo is het belangrijk om uit te zoeken wat de triggers zijn van je epileptische aanvallen en deze proberen te vermijden. Alhoewel het desondanks niet altijd te voorkomen is, want epileptische aanvallen zijn nu eenmaal ook vaak onvoorspelbaar. Daarnaast kan het zijn dat je geen autorijbewijs mag halen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Helaas is dit bij mij ook het geval!

Epilepsie kan gepaard gaan met stigma’s en vooroordelen, zoals de gedachte dat mensen met epilepsie verstandelijk beperkt zijn of dat je neervalt op de grond. Het is belangrijk om te beseffen dat het een neurologische aandoening is die kan voorkomen bij iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of levensstijl. Bovendien zijn er veel verschillende vormen. Mensen met epilepsie verdienen het om gelijk behandeld te worden en deel uit te maken van de maatschappij. Hoe denk jij erover?

Liefs,
Charlotte

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *