Side affects

Bijwerkingen kunnen elk moment optreden – mijn eigen ervaring

 

WE ERVAREN HOOGSTWAARSCHIJNLIJK ALLEMAAL BIJWERKINGEN VAN MEDICATIE – IK OOK. LAAT MIJ EENS UITLEGGEN WAT MIJN ERVARINGEN HIERMEE ZIJN.

 

‘Walking in nature is the best medicine’

Bijwerkingen van medicatie.

Bij medicijnen tegen epilepsie kunnen de bijwerkingen veel impact hebben op het dagelijkse functioneren. Helaas heb ik veel last gehad van bijwerkingen van epilepsie medicijnen. Dit vind ik dan ook een belangrijk onderwerp om over te schrijven. Gelukkig valt het tegenwoordig mee en heb ik niet zoveel last meer van de bijwerkingen.

 

Welke bijwerkingen accepteren?.

De meeste mensen met epilepsie worden dankzij medicijnen wel aanvalsvrij. Mijn epilepsie aanvallen zijn helaas moeilijk te behandelen. Ik ben al blij als ik ‘maar’ een keer in de twee weken een aanval krijg. Dit is bij mij echt per maand verschillend. Het is bij mij al die jaren steeds weer zoeken geweest naar een juiste balans van zo min mogelijk aanvallen en medicijnen met zo min mogelijk bijwerkingen. In het begin begon ik met ‘Lamotrogine’ een medicijn voor epilepsie dat bij mij vrij goed werkte tegen mijn aanvallen. Maar ik kreeg hierbij een combinatie met een ander medicijn en dat beviel niet goed. Daarnaast bleef ik last houden van mijn epilepsie en ging de zoektocht verder met andere medicijnen, in de hoop dat er een medicijn werd gevonden waarmee ik aanvalsvrij zou worden. Helaas was dit niet het geval.

 

De aanvallen werden er niet minder op.

Sterker nog de bijwerkingen werden alleen maar heftiger. Klachten zoals extreme vermoeidheid, sufheid, hoofdpijn en maagdarmproblemen. Maar er is ook een tijdje geweest dat mijn lichaam niks kon verdragen, niet meer wilde meewerken en klaar was met al die rotzooi in mijn lichaam, dus weg ermee! Ik heb mij nooit zo ellendig gevoelt als op dat moment. Het middel was erger dan de epilepsie zelf.

En toen…
Een tijdje heb ik zelfs (in overleg met de neuroloog) geprobeerd om helemaal te stoppen met de medicijnen. Het scheelde veel in bijwerkingen alleen mijn aanvallen waren helaas nog té vaak aanwezig dus dat kon ik me niet permitteren. Nu slik ik weer Lamotrigine maar geen combinaties meer. En dat gaat prima! Omdat ik ook ouder ben geworden kan ik het beter verdragen dan voorheen. Leeftijd kan dus ook zeker een rol spelen in hoeverre je last hebt van het medicijn. Gelukkig kan ik op dit moment zeggen dat er een redelijke balans is tussen mijn aanvallen en bijwerkingen!. En die nog minimaal aanwezig zijn die accepteer ik want helemaal vrij van bijwerkingen is heel moeilijk bij medicijnen. Zolang het maar niet mijn hele dagelijks functioneren belemmerd is het voor mij acceptabel.

-Charlotte-

 

Hoe zit het met jouw medicatie en bijwerkingen?

 

Meer informatie:
https://epilepsie.nl/over-epilepsie/behandelingen/medicijnen-tegen-epilepsie-anti-epileptica

Mocht je nog vragen hebben over dit artikel – of jouw ervaringen over bijwerkingen met medicatie  zou willen delen – laat dan even een reactie achter!

Wil je meer lezen over mijn visie & ervaringen? Registreer dan eenmalig en ontvang automatisch updates!

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Side affects”

  1. […] Epilepsie en slaap hebben vaak een nauw verband met elkaar. Hoe dat zit, ga ik jou in deze blog uitleggen. Het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit van je slaap een grote invloed heeft op epilepsie. Datzelfde geld voor medicijnen en de bijbehorende  bijwerkingen. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *