Epilepsie en slapen – ervaringsverhaal

Epilepsie en slapen is niet altijd even gemakkelijk. Je kunt bijvoorbeeld meer moeite hebben met inslapen of doorslapen.

Afgelopen keer heb ik al een artikel geschreven over epilepsie en slapen maar Lisa en ik wilde graag onze eigen ervaringen delen omtrent slapen.

Mijn verhaal over slapen met epilepsie – Charlotte

Met inslapen heb ik altijd al moeite gehad. Doorslapen is gelukkig voor mijn geen probleem en ik lig ook niet vaak wakker in de nacht. Mijn kamer is over het algemeen wel goed donker en ik drink in de avond een kop thee om beter te kunnen inslapen. Ook kijk ik zo min mogelijk op mijn telefoon. toch lukt het ondanks de vele maatregelen die ik dan neem om een goede nachtrust te bevorderen niet altijd. 

Maar ik heb daar een oplossing voor gevonden paar jaar geleden. En dat is namelijk een oogmasker dragen. Dit geeft druk op je ogen wat meer rust geeft en daarbij is het nog meer donker waardoor je eerder en dieper in slaap valt. Inslapen kost mij sindsdien wat minder moeite. Ik gebruik het oogmasker van temper en die vindt ik heel fijn. Die kan ik zeker aanraden. De meeste slaapmaskers zijn best wel dun van kwaliteit terwijl dit slaapmasker wat zwaarder is en heeft een extra pasvorm voor je ogen. Sindsdien kan ik beter inslapen maar ook beter en dieper doorslapen zodat ik de volgende ochtend fijn wakker wordt.

‘Sinds dat ik een oogmasker draag gaat inslapen makkelijker’

een goede nachtrust is belangrijk bij epilepsie.

Mijn kans op aanvallen bevinden zich alleen in de ochtend met wakker worden. In diepe slaap krijg ik er geen last van maar van de overgang tussen diepe slaap en lichte slaap treden bij mij meestal de aanvallen op. Waarschijnlijk komt dit omdat mijn hersenen dan weer actief worden en ik dan pas merk dat ik niet zo goed geslapen heb. Dit geeft dan als gevolg dat ik aanvallen krijg. Slaap tekort is dus bij mij echt wel een trigger voor mijn epilepsie aanvallen.

Een paar jaar geleden heb ik hiervoor al eens een EEG-slaap onderzoek voor gehad bij Kempenhaeghe. Dit is een specialistisch centrum in Heeze. Hiervoor moest ik heel de nacht opblijven en mocht dan pas eventjes slapen tijdens het EEG- onderzoek. Ik droeg destijds een kastje zodat deze mijn eventuele aanvallen kon registreren.

Tijdens mijn EEG- slaap onderzoek probeerde ze ook te kijken of ik aanvallen zou krijgen als ze zouden flitsen met een lamp. Vermoeidheid is immers ook een trigger bij mensen met epilepsie en dat is als ik voor mezelf spreek ook zeker het geval.

Uit het onderzoek is dus ook inderdaad gebleken dat ik last heb van aanvallen maar het is niet dusdanig meer dan overdag. Ik heb dus niet alleen heftige nachtelijke aanvallen.

Lisa schrijft haar verhaal over epilepsie en slapen.

Stukje over slapen!

Ik merk aan mezelf dat ik soms moeilijk in slaap kan komen en bijna elke nacht tussendoor even wakker wordt waardoor ik niet vaak uitgerust wakker ben.  Mijn neuroloog wilde een slaaponderzoek doen, maar heb dat voorstel voor nu geweigerd omdat het niet nodig is omdat ik verder geen klachten heb. Wij hebben samen afgesproken dat ik een onderzoek krijg pas als het echt nodig is. ik had gehoord dat slaaptekort een bijwerking is/kan zijn van de medicijnen. Ben daardoor gelukkig opgelucht dat het geen slaapstoornis is. Voor wie is dit nog meer herkenbaar?

‘Niet goed kunnen slapen is ook een bijwerking van medicatie’


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Epilepsie en slapen – ervaringsverhaal”

 1. […] kunnen niet altijd goed inslapen of doorslapen zoals ik al eerder vertelde in het artikel: Epilepsie en slapen. Je energieniveau bepaalt voor een groot deel wat je wel/niet kan doen op een dag omdat simpelweg […]

 2. Marc Claes avatar
  Marc Claes

  Hey Charlotte en Lisa,
  Anders dan bij jullie kan ik goed slapen. Dat is niet altijd zo geweest, zeker niet bij het inslapen. In 2019 volgde ik een cursus A.C.T.
  Daaruit leerde ik mijn ademhaling te controleren en nu pas ik elke avond toe, dewelke zorgt om snel in te slapen.

  1. admin avatar

   Hoi Marc, wat fijn dat je nu beter kan slapen! En wat fijn dat je hier zelf een manier voor gevonden hebt. Groetjes Charlotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *