Sleep and epilepsy seizures.

Epilepsie en slaap hebben vaak een nauw verband met elkaar. De kwaliteit van je slaap heeft een grote invloed op epilepsie. Daarnaast heb je ook nog je medicijnen en de bijbehorende bijwerkingen.

Hebben medicijnen invloed?
Ja, anti-epileptica beïnvloed de slaap. Door mijn medicijnen kan ik overdag slapering zijn of juist ’s nachts wakker zijn. Wat ik wel eens als advies van de neuroloog heb gekregen is om de juiste dosis op de juiste tijdstippen in te nemen. Dit kan namelijk een oplossing voor het probleem zijn.

Aandacht voor goede slaap.
Kortdurend slaaptekort kan aanleiding zijn voor een toename in het aantal aanvallen. Zo probeer ik een vast slaapritme aan te houden en niet hierin veel te wisselen. Daarnaast heeft het invloed op je daglijks functioneren. Dit kan leiden tot sombere gevoelens, piekeren of extreme vermoeidheid wat ook weer een trigger kan zijn voor je epilepsie.

Conclusie
De relatie tussen epilepsie en slaap kan heel sterk zijn. Andere mensen met epilepsie hebben er juist weinig last van. Handig is als je veel last hiervan hebt om dit een keer met je arts/neuroloog te bespreken. Die kan je altijd tips meegeven!. Indien nodig kan er een onderzoek gestart worden middels een slaap – EEG.

Meer informatie?
https://epilepsie.nl/over-epilepsie/uitlokkers
https://epilepsie.nl/over-epilepsie/eegs/slaap-eeg


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Sleep and epilepsy seizures.”

  1. Teresa avatar
    Teresa

    Heel belangrijk onderwerp. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *