Plannen en keuzes deel II: werk

Epilepsie heeft vaak gevolgen voor je carriére. Zo ook in mijn geval. Maar dat betekent niet meteen dat de toekemst er somber uit ziet. Met doorzettingsvermogen, vallen en opstaan kun je ook heel ver komen.

Werk en epilepsie.
Nadat ik afgestudeerd was en ik geen werk kon vinden in de branche waarvoor ik gestudeerd heb moest ik gaan bepalen waar ik wilde gaan werken. Het moest niet alleen werk zijn wat leuk is maar ook goed vol te houden met mijn epilepsie. Maar ik stond nog maar aan het begin van de arbeidsmarkt en had geen idee wat ik kon verwachten. Ik heb vanalles aangepakt, had het bij verschillende bedrijven ook wel naar mijn zin maar vanwege mijn epilepsie verliep het niet altijd even soepel. Zowel persoonlijk niet als met de omgeving van mijn werkplek.

Blijven proberen.
Onlangs heb ik een leeropleiding tot verzorgende gevolgd maar niet afgemaakt. Mijn epilepsie was voor veel collega’s te lastig (te begrijpen) en zelf had ik veel last van epilepsie vanwege stress en prestatiedruk omdat ik naast werk ook nog naar school ging. Die combinatie werd mij teveel. Ik kreeg o.a. last van leerproblemen, moeite met concentratie en geheugenverlies. Toen moest ik gaan kijken wat ik nog wel kon. Van mijn verzorgende opleiding heb ik door de ruime ervaring die ik had in de omgang met ouderen toch mijn werk kunnen maken in de functie van flexmedewerker voeding en welzijn. Ik heb het super naar mijn zin. Het heeft me veel tijd gekost om uit te vinden waar ik het beste op mijn plek zou zijn maar het is me wel gelukt. Mijn opdrachtgever is er daarnaast van op de hoogte dat ik epilepsie heb.

Hoe vertel ik op mijn werk over epilepsie?.
Het vinden van een baan met epilepsie is niet gemakkelijk. Zo ook met solliciatiegesprekken. Je bent het niet verplicht om te melden dat je epilepsie hebt maar dat is afhankelijk van de soort epilepsie die je hebt wel handig. Wanneer je dit dan doet moet je voor je eigen ook afwegen. Zo heb ik dit altijd wel in het sollicitatiegesprek gedaan maar dan pas aan het einde want de kans is groot als je tijdens de sollicitatiegesprekken meteen over je epilepsie vertelt dat jouw kwaliteiten voor die baan nauwelijks aan bod komen. Daarnaast zou je meer uitleg moeten geven dan dat je alleen zegt ‘ik heb epilepsie’. Uit mijn eigen ervaring kan ik je zeggen dat dit ingewikkeld is omdat iedereen meteen een stereotypisch beeld heeft bij epilepsie en ook omdat je jezelf kwetsbaar moet opstellen. Het is belangrijk om een reeël beeld te geven maar het niet groter te maken dan het is.

Tot slot.
Ook al is de keuze in werk niet gemakkelijk, werk is wel belangrijk. Ikzelf merk dat met name doordat ik het gevoel heb dat ik iets kan betekenen voor de maatschappij ondanks dat ik een aandoening heb. Daar ben ik trots op. Het geeft voldoening en ik ben erdoor makkelijker naar mezelf geworden. Ik laat me niet meer zo makkelijk uit het veld slaan tijdens sollicitatiegesprekken en/of op de werkvloer. Neem me zoals ik ben en zo niet, dan niet.

Tips.
Mijn tips zijn dan ook: Blijf geloven in jezelf en blijf positief! Probeer zoveel mogelijk uit, want van elke ervaring kun je leren. Ergens kom je een keer op een plek waar je gewaardeerd wordt om wie je bent en niet gekeken wordt naar wat je hebt.

-Charlotte-

Meer informatie?
https://epilepsie.nl/over-epilepsie/gespecialiseerde-epilepsiezorg/begeleiding-bij-werk
https://epilepsie.nl/webinars > werken met epilepsie of gebruik de directe link naar de webinar :
https://youtu.be/BRh2HHZDxaY
https://www.kempenhaeghe.nl/uploads/documents/epilepsie/Omgaan%20met%20risico’s_2018_8.pdf


“Bijdragen aan de maatschappij geeft me het gevoel dat ik iets kan betekenen”

— CHARLOTTE, AUTEUR

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *