Wonen Cruquiushoeve Sein

Gastblog Erwin

'Wonen op Sein is voor mij persoonlijk enorm wennen, vooral omdat dit mijn eerste keer op mezelf wonen is.
Na 2 maanden is het wennen wel redelijk gelukt moet ik zeggen'.

Erwin is samen met Chantal hét gezicht achter de community van Epilepsie &Zo. Erwin heeft onlangs een tijdje bij Sein gewoond. In dit gastblog vertelt hij hier meer over.

Wonen bij Cruquiushoeve Sein

Alles is goed geregeld bij sein en over vrijwel alles is wel nagedacht. Bijvoorbeeld op gebied van aanvallen, maar vooral op gebied van triggers. Al is het wel dat in mijn situatie ook erg veel aandacht aan besteedt wordt om wel gewoon dingen te ondernemen.

Zo is er voor veel mensen een optie voor boodschappen en maaltijden. Namelijk een groothandel bedrijf die je boodschappen komt bezorgen. Voor mij is de keuze vooral uit mijzelf gemaakt om zelf de boodschappen te gaan doen zoals met het OV, Regio taxi of gecombineerd.
Het voelt voor mij toch fijner en ook gelijk een soort van dagbesteding op een dag om lekker eventjes alleen erop uit te gaan in de stad.

Al dit soort kleine dingetjes kan je om jezelf heen bouwen om zo je weekplanning een beetje rond te maken. De een doet huishouding zelf de ander krijgt hulp in alles of een beetje hulp ect..

Wat is er te doen op het terrein van Sein?

Op het terrein van Sein is er erg veel om te zien en doen:

  • Zo is er een eigen medisch centrum. (waar alle soorten artsen wel zitten van wat je bij Sein kan verwachten, zoals o.a. een maatschappelijk werker, jobcoach, neuroloog, huisarts, tandarts, psycholoog en zo kan je nog wel eventjes doorgaan).
  • Een recreatie groep (die dingen organiseert als een bingo avond of een spelletjes avond, dagjes weg, verzin het gekste of ze organiseren het wel binnen het kader wat mogelijk is).
  • Sporten is ook een afdeling wat er is. ( alle vormen van sport is wel aanwezig, voetbal, fitness, combinaties van bepaalde sporten, een soort gym bijvoorbeeld).
  • Een kerk.
  • Kinderboerderij
  • Paardenmanege

En de koeienstal (zoals we dat hier noemen) Dit is een soort kantine achtig iets waar je in het weekend op zaterdag en zondag middag wat kan eten en drinken en waar we door de weeks broodjes kunnen bestellen om een luxe broodje te kunnen halen voor onze lunch voor weinig geld.

Gebouwen op het terrein.

Voor kinderen is er een school, waar ook kinderen van buiten het terrein af mogen komen met een ‘’toevoeging’’. Op het terrein zijn uit m’n hoofd iets van 11 gebouwen, elk gebouw heeft wel z’n eigen reden, de een is voor de doelgroep kinderen, de ander weer oudere kinderen.

Het ene gebouw is gericht op 1 op 1 begeleiding, bijvoorbeeld voor mensen met een verstandelijk/lichamelijke beperking. Zelfs is er 1 gebouw waar ouders van kinderen in het weekend hun kind met epilepsie kunnen brengen en keurig voor gezorgd word, zodat de ouders een weekendje rust voor zichzelf heeft zonder zorgen.

Mijn gebouw is vooral gericht op mensen die zelfstandig wonen, dus ook een eigen appartement hebben, en daar zijn wel meer gebouwen nog voor, maar alle gebouwen hebben zo wel hun redenen dus.

 

Begeleiding.

Over begeleiding is ook wel echt nagedacht, zo heb ik hier een soort 3 hoek van persoonlijke begeleiders die veel voor je regelen of bespreken. Dat zijn dus 3 begeleiders met allemaal een ‘’andere’’ functie. De een regelt alles vooral de afspraken, de ander is vooral van het actie ondernemen wanneer dat nodig is, en de andere is weer voor de administratie en meegaan naar afspraken, en afspraken regelen ook (hoe alles precies zit ben ik nog steeds niet uit).

 

Werk/dagbesteding

Ik zelf heb gekozen om dagdelen te werken bij de kinderboerderij. Waar ik gecombineerd kan werken met dieren maar ook in een groente tuin wat in mijn straatje ligt, gecombineerd met huishouding, boodschappen en sporten. Daarmee krijg ik mijn week goed vol en alles gaat op een relaxte manier wat ik zelf erg fijn vind.

Ook is de bedoeling dat ik nog als ervaringsdeskundige aan de slag ga op dit terrein, maar dat zal afhangen van hoe goed mijn epilepsie is op dat moment. Ik wou daar graag wat mee doen ook daar vinden ze wel veel dingen voor om mij ergens bij te gebruiken, super fijn!

Maar er zijn nog meer opties.

Wat is hier te doen  als je hier woont? Nou je kan naar ‘work at Sein’ gaan waar echt van alles te doen is. En wat ik gehoord heb ook veel creatieve dingen. Hou je van schilderen dan kan je schilderen, hou je van haken/naaien ect, dan kan je dat ook doen. Verzin het gekste en je kan het daar doen. Van computers maken tot in de wasserette werken of de was vouwen..

Hou je van media of mensen helpen op bepaalde gebieden? Wanneer dat te realiseren is zal er altijd gekeken worden of die optie er is. En daar zal altijd naar gekeken worden zodat het daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Als je wat wil doen dan gaat de jobcoach samen met mensen op het terrein ervoor zorgen dat je dat werk wel kan doen. Zolang het natuurlijk te realiseren valt en niet te gevaarlijk is in combinatie met je epilepsie. Ook zal altijd eraan gedacht worden om rekening te houden met je triggers van je aanvallen.

Ik zal vast iets vergeten zijn, maar de grootste en meeste dingen heb ik denk ik wel vertelt.

Groetjes Erwin


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *