Stigma

De impact van stigma

Stigma kan een ernstige impact hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen

Wat is stigma?
Stigma is wanneer iemand je op een negatieve manier bekijkt omdat je een bepaalde eigenschap hebt waarvan wordt gedacht dat het is, of je eigenlijk in het nadeel stelt. Stigma wordt veroorzaakt door gebrek aan kennis of begrip, en angst.


Een kort persoonlijk verhaal over mezelf.

Ik ben in het verleden meerdere banen kwijtgeraakt. Werkgevers geven nooit toe dat ze je niet willen omdat je epilepsie hebt, maar je weet dat dat de echte reden is.

Op het werk voelde ik de houding van mensen ten opzichte van mij veranderen en sommige mensen vroegen me niet hoe het daadwerkelijk mij verging. Het deed me twijfelen aan mijn capaciteiten. Ik verloor veel zelfrespect en zelfvertrouwen.”

“Of ik het nu leuk vind of niet, epilepsie maakt deel uit van mijn leven.”

Niet kunnen meekomen.
Epilepsie heeft me een beetje tegengehouden in mijn leven, vooral mijn opleiding. Vroeger had ik ook problemen op school… Ik speelde altijd in mijn eentje in de speeltuin, terwijl de andere kinderen samen speelden. Ik kon nooit meedoen. Kinderen vroegen me altijd “Waarom ben je altijd ziek?”, of iets dergelijks.” Ze dachten dat mijn epilepsie besmettelijk was. In mijn buurt komen zou ervoor al zorgen dat ze epilepsie zouden krijgen.

Bang om anderen te vertellen over mijn epilepsie.

Zelfs het vertellen over mijn epilepsie heb ik lang moeilijk gevonden. Bang om benadeeld te worden. Wat uiteindelijk ook vaak gebeurde. Ook met sollicitaties vond ik dit altijd heel lastig om af te wegen wanneer het nu het juiste moment zou zijn om het te vertellen.

Stigma bij epilepsie

Dat is een veelvoorkomend probleem. Op een gegeven moment heb ik er een punt achter gezet. Zo wil ik niet met mijn epilepsie door het leven gaan. Ook al heb ik epilepsie, dat maakt me nog niet er minder op. Ik ben goed zoals ik ben en jij bent ook goed zoals je bent. Met of zonder aandoening/chronische ziekte. Anderen hebben dat maar te respecteren.

Einde aan stigma

Wij mensen die epilepsie hebben kunnen daar aan bijdragen. Een einde aan de stigma maken. Zo ben ik daar ook vorig jaar achter gekomen wanneer ik me dit plots realiseerde. Waarom deel ik zelf niet alles omtrent mijn epilepsie? Wie kan er nu beter over epilepsie en het dagelijks leven praten dan iemand met epilepsie zelf? Juist!

”Ik heb alle moed bij elkaar geraapt om me uit te spreken. Iedereen informeren over deze neurologische aandoening. De onwetendheid over epilepsie zoveel mogelijk verminderen”


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *