Epilepsie en niet mogen autorijden: 3 tips!

Mensen met epilepsie mogen in sommige gevallen autorijden, maar dit hangt af van de frequentie en de ernst van de epileptische aanvallen. In het algemeen moet je minstens één jaar aanvalsvrij zijn en medisch worden goedgekeurd voordat je kunt gaan autorijden. Zelf kom ik hieraan helaas nog amper dus mag ik niet op voor mijn rijbewijs en mag ik geen auto rijden! Als je wel eenmaal 1 jaar aanvalsvrij bent en weer mag rijden kan het besturen van een auto een belangrijke mijlpaal zijn in je leven. Het geeft je niet alleen meer vrijheid, maar het kan ook een gevoel van onafhankelijkheid geven.

Tips hoe ermee om te gaan als je niet mag autorijden omdat je epilepsie hebt

Enkele tips voor het omgaan met het feit dat je niet mag rijden vanwege epilepsie:

  1. Praat met je arts – Het is belangrijk om open te zijn met je arts over je epilepsie en de impact ervan op je dagelijks leven. Samen kunnen jullie beslissen wanneer het weer mogelijk en/of veilig is voor jou om weer te rijden.
  2. Zoek alternatief vervoer – Zoals het openbaar vervoer of een taxi. Als je fysiek in staat bent om te fietsen, is fietsen ook een optie.
  3. Blijf positief – Het kan frustrerend zijn om niet te mogen rijden vanwege je epilepsie aanvallen

Hoe kan je positief blijven?

Goede vraag! Het kan inderdaad moeilijk zijn om positief te blijven als je niet mag rijden vanwege epilepsie. Ook ik heb her moeite mee! desondanks kan ik uit eigen ervaring daarom wel enkele tips met je delen delen die mij ook helpen:

  1. Blijf gemotiveerd – Focus op de redenen waarom het belangrijk is om veilig te zijn en niet te rijden. Denk bijvoorbeeld aan je eigen veiligheid en die van anderen wanneer een aanval zou plaats vinden.
  2. Voordelen inzien van alternatief vervoer – Kijk naar de voordelen van deze alternatieven, zoals het verbeteren van je gezondheid en het besparen van geld.
  3. Praat erover met anderen – Praat met vrienden en familie over je situatie. Ze kunnen je steunen en je helpen om positief te blijven. Je kunt ook contact opnemen met lotgenoten in steungroepen of organisaties voor mensen met epilepsie

Gevoel van afhankelijk zijn van iemand anders is niet leuk

Het kan daarnaast moeilijk zijn om afhankelijk te zijn van anderen voor vervoer als je niet mag rijden vanwege epilepsie. Maar dat geeft wel een reden om meer dankbaar te zijn richting de mensen die je helpen en/of ondersteunen en je kan hun laten weten hoeveel je hun hulp waardeert!

Liefs,
Charlotte


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *