Epilepsie en gedrag

Een van de meestvoorkomende manieren waarop epilepsie het gedrag kan beinvloeden, is via je stemming. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met epilepsie een verhoogd risico hebben op depressie en angststoornissen. Deze psychische aandoeningen kan leiden tot verlies van interesse in activiteiten, vermoeidheid, slaapproblemen en prikkelbaarheid.

Epilepsie kan ook leiden tot gedragsveranderingen

Epilepsie kan leiden tot verschillende soorten gedragsveranderingen, afhankelijk van het type epilepsie. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe epilepsie het gedrag kan beinvloeden:

  1. Sociaal gedrag: epilepsie kan leiden tot isolatie en vermijden van interactie met anderen. Dit kan veroorzaakt worden door de angst voor aanvallen in het openbaar of angst voor onvoorspelbaar gedrag tijdens een aanval.
  2. Emotioneel: Mensen met epilepsie kunnen moeite hebben met het beheersen van hun emoties en kunnen snel gefrustreerd of boos worden. Dit kan ontstaan ​​door de onvoorspelbaarheid van een aanval en de angst voor de gevolgen daarvan.
  3. Concentratie en geheugen: Epilepsie kan leiden tot problemen met het analyseren en oplossen van informatie. Dit kan ook veranderen in de hersenactiviteit tijdens een aanval.
mensen met epilepsie hebben een verhoogd risico op een depressie en angstoornissen

ook invloed op innerlijk?

Ja, epilepsie kan zeker ook invloed hebben op het innerlijk! Je kan je onzeker voelen over je vermogen om te functioneren in de maatschappij vanwege de onvoorspelbaarheid van epileptische aanvallen en de veranderingen in je gedrag en emoties. Dit kan een afname van het zelfvertrouwen en een verminderd gevoel van eigenwaarde opleveren.

Bovendien als gevolg van epilepsie kan je je bijvoorbeeld vaak gaan terugtrekken uit sociale situaties en activiteiten vanwege de angst voor aanvallen in het openbaar. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, wat op zijn beurt het herstel kan aantasten omdat je meer jezelf gaat focussen op je problemen omdat er geen afleiding is.

Dat maakt nu juist dat epilepsie een complexe aandoening is en een grote impact kan hebben op je leven!

Liefs,

Charlotte


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *