Kerst: Handige tips!

Epilepsie en de kerstdagen.

De feestdagen staan weer voor de deur! Altijd de gezelligste tijd van het jaar! Maar er zijn altijd bepaalde situaties en omstandigheden waar je rekening mee moet houden wanneer je last hebt van epilepsie.

Hieronder mijn tips voor kerst op een rijtje:

 

Slaap, eten en drinken.

Probeer regelmatig te eten en voldoende te slapen. Onthoud dat alcohol een trigger kan zijn voor epileptische aanvallen. Het kan jouw medicatie ook minder effectief maken en bijwerkingen verergeren.
Nogmaals, gerelateerd aan slapen: de slaaptijd kan extra veranderen tijdens de kerstdagen door bijvoorbeeld het kijken van kerstfilms en laat opblijven. Op zich niks mis mee maar gebrek aan slaap vermindert jouw energie, wat op zijn beurt aanvallen kan uitlokken. Als je een late avond plant, rust dan van tevoren uit of zorg ervoor dat je de volgende dag je rust inhaalt.

‘Epilepsie en kerst. Een aantal factoren waarmee je rekening moet houden’

Stress met de kerstdagen.

Als stress en opwinding epileptische aanvallen bij jou veroorzaken, probeer deze dan tot een minimum te beperken, hoewel dit makkelijker gezegd dan gedaan kan zijn! Zorg ervoor dat je even de tijd neemt om te ontspannen en iets te doen wat je leuk vindt – bijvoorbeeld muziek luisteren. Met Kerstmis kan er zoveel gebeuren dat je energieniveau kan afnemen, je extra vermoeid raakt en jouw stress niveau verhoogt. Wat als gevolg heeft dat de frequentie van vermeerderd. Neem even de tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten en alles zoveel mogelijk op je eigen tempo te blijven doen.

Lichtgevoeligheid bij kerstverlichting.

Kerstverlichting zou op zich geen probleem moeten zijn maar dat ligt meestal wel aan hoe gevoelig je bent voor licht. Zeker knipperende verlichting is niet verstandig om in huis te hebben.

Epilepsy Awareness Christmas Hope Sticker – The Awareness Store

Routine tijdens de kerstdagen.

Het kan moeilijk zijn om vast te houden aan routines tijdens de feestdagen, maar zorg ervoor dat je jouw medicatie inneemt zoals voorgeschreven.

Medicatie.

Zorg ervoor dat je voldoende medicatie hebt voor Kerstmis en Nieuwjaar, aangezien de openingstijden van jouw plaatselijke apotheek kan veranderen. Tijdens de kerstvakantie kan de tijd voorbij vliegen, maar het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je jezelf aan je medicatieroutine houdt. Dit helpt aanvallen te voorkomen. De meeste smartphones hebben een herinnerings-/alarmfunctie en dit kan een goede manier zijn om jezelf eraan te herinneren om jouw medicijnen zoals gewoonlijk in te nemen.

Dit artikel is enkel bedoeld om deze tips in gedachten te houden, om zoveel mogelijk aanvallen te helpen voorkomen. Verder: Rust uit, geniet van de tijd met familie en vrienden en maak er mooie dagen van!

Fijne Feestdagen en bovenal een gezond 2023 toegewenst! Ik kijk ernaar uit om nog meer blogberichten aankomend jaar te mogen schrijven en projecten te ondernemen. Bedankt voor jullie vertrouwen en ik ben dankbaar dat ik jullie lotgenoten & community heb mogen ontmoeten.

 

Liefs,
Charlotte

 

 

 

Bron: tips for making the most of christmas

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *